Bra att veta - regler och trivsel

Välkommen till Brf Saltsjö Vy!
Vår fastighet ligger på historisk mark i Finnboda, med adress Finnboda Varvsväg 10 A-D. Vi har Kvarnholmen och Saltsjöqvarn som närmaste grannar och Nacka Forum och Sickla Köpkvarter på cykelavstånd. Det är lätt att med buss och båt ta sig till Stockholms centrum.
Här skrivs info som är bra för dig att veta som boende och hur du på bästa sätt ska bete dig i vår bostadsrättsförening. Tänk på att du ska behandla, agera och vara mot grannar och förening som du skulle vilja att de ska vara mot dig.  

Föreningens egendom

Var aktsam om och vårda föreningens egendom så att våra gemensamma kostnader hålls nere.
Var sparsam med värme och vattenförbrukning för att på så sätt bidra till föreningens ekonomi.
Anmäl skada – se Felanmälan - som omedelbart måste avhjälpas. Även upptäckt av skadedjur.

Hänsyn till grannar

  • Borra inte i väggar eller tak efter kl 20.00. Ljudet sprider sig
  • Ta särskild hänsyn efter kl 22.00 för att inte störa grannar och barn med för hög ljudnivå
  • Tänk på era underliggande grannar när du städar och vattnar blommor på balkong och loftgång. Ta själv hand om det skräp, sand och vatten som resultat av din rengöring/vattning 
  • Håll inte för hög ljudnivå på balkongerna, då ljudet ekar mot grannhusen och berget
  • Rök inte på balkonger och i gemensamma utrymmen. Tänk på grannarna runt omkring
  • Tänk alltid på barnen i första hand.    


Säkerhet
Lämna inte port och dörrar olåsta, kontrollera om möjligt så att inte obehöriga kommer in när du passerar portarna. Om dörrarna inte går i lås, kontrollera om det sitter några främmande föremål i lås eller runt golvet,tex småstenar och instuckna småkvistar. 
Låna inte ut kodbrickor och nycklar till obehöriga.
Lämna inte skrymmande föremål/cyklar/möbler utanför din ytterdörr i loftgångarna på grund av brandrisk och för att du hindrar passage. Räddningstjänst etc måste kunna komma fram om något händer.
Det är förbjudet att lämna och förvara tomkartonger, tidningar, glas eller metall i gångarna på vinden.
 
Gemensamma utrymmen
Följ överenskomna regler vid användning av gemensamhetslokalen/gästlägenheten.
Terrassen som du kommer till från våning 7 är en av våra gemensamma platser för trivsel och umgänge. Se därför alltid till att städa och ta med dina sopor när du går därifrån. Klätting på berget är strängt förbjudet. Den andra gemensamma platsen är innergården. En trevlig plats att träffas på och umgås. 
I övrigt ska du följa föreningens stadgar.

Hitta hit
Enklast tar man sig till Finnboda Varvsväg med buss 402 från Slussen eller buss 53 från Vasastan till Finnberget. Man kan med fördel även använda sig av Sjövägen 80, båten som tar dig från Nybroplan till Finnboda på omkring 20 minuter. Här ser du var Finnboda ligger på kartan.
 
Kodbrickor
För att ta sig in i fastigheten måste man använda sig av kodbricka. Observera att lägenhetsnyckeln inte går till entréporten. Kodbrickorna till garaget är separata och fungerar bara för de som har garageplats. Vissa utrymmen i fastigheten kommer man bara till genom fastighetsnycklar som enbart vissa i styrelsen har tillgång och behörighet till.    

Porttelefon
Din telefon är kopplad till porttelefonen i entrén. När dina gäster ringer på porttelefonen ringer din telefon och du kan släppa in dina gäster genom att trycka på ”knappen 5”. Då öppnas dörren, vill du däremot inte släppa in den som ringer trycker du ”0”.

Namnskyltar
Namnskyltar på brevlådorna och utanför entré-dörrar sköter numera föreningen själv. På brevlådorna ska endast de namn stå som finns på Avtal på upplåtelse av bostadsrätt eller Överlåtelseavtal. Övriga boende ska ha en c/o adress.
Har du behov av att kontakta styrelsen angående detta, skicka ett mail till infolådan

Cyklar
Fastigheten är utrustad med 4 st cykelförråd. Där ska alla cyklar placeras. Det är inte tillåtet att ha cyklar på loftgångarna eller på någon annan plats inom fastigheten (förutom i din lägenhet). 

Barnvagnar
Pga brandrisk och av utrymningsskäl är det inte tillåtet att placera barnvagnar i loftgångar eller trapphus. Föreningen har ett barnvagnsförråd mellan entréerna C och D där barnvagnar ska förvaras om man inte vill ha dessa i sin lägenhet.

Garage/parkeringsplats
Föreningen har omkring 80 garageplatser i garaget på våning -1. För att ställa dig i kö till garaget vänder du dig till Juhani Hakala i styrelsen. Observera att du måste ha ditt parkeringstillstånd synligt i vindrutan även då du står på din egen p-plats.
OBS Parkering i garaget är endast tillåten för boende med parkeringstillstånd. Garageplatser går inte att hyra ut i andrahand. Det finns även några motorcykelplatser att hyra.
Det är upp till alla som hyr garageplats att se till att inga obehöriga tar sig in i eller uppehåller sig i garaget. Kameraövervakning är installerad i garaget för allas säkerhet. Det är inte tillåtet att åka ut och in i garaget från Torget, Kajvägen ska användas. Respektera trafikljus och varandra vid in- och utfart till/från garaget. På grund av allas säkerhet gäller fartbegränsning på 5 km/tim. Det finns möjlighet till boendeparkering ute. Kontakta garageansvarig om du har frågor. 

Gästparkering
Föreningen har inga gästparkeringsplatser utan gäster hänvisas till att stå på Finnboda Varvsväg eller Kajväg. För att slippa parkeringsböter måste man placera ett parkeringstillstånd synligt i vindrutan. Kostnaden för en dygnsparkering är 75 kr.

Trafik på torget och om felparkeringar
Det uppstår då och då små tillbud vid trafikering över Torget pga för höga farter. Observera att området är ett sk. gångfartsområde där trafik förekommer på de gåendes villkor. Det innebär att det är endast tillåten för hämtning/lämning vid under några minuter vid entréer. Vi ber er alla som har behov att trafikera Torget att göra det med stor försiktighet och hänsyn. Farten får inte vara högre än farten för en gående. Det är nu inte tillåtet att åka ut och in i garaget från Torget. Kajvägen ska användas.
Som boende i Finnboda kan du alltid också ringa Corepark om felparkerade motorfordon eller trasig automat på Varvsvägen eller Kajvägen. De nås dygnet runt på telefon 08-650 02 15 varifrån meddelanden sänds ut till berörd Corepark-personal. Det går också bra att skicka mail till info@corepark.se

Soprum, avfall och återvinning 
När det gäller sophanteringen är stat, kommuner och enskilda medborgare skyldiga att hjälpa till i arbetet med att göra hanteringen av sopor effektivt och hygieniskt. Vi är inget undantag, vår förening deltar självklart i detta arbete. Det betyder att du ska sortera hushållsavfall och matrester (och inget annat) i våra två gemensamma soprum.
I ett av soprummen kan du slänga matavfall i bruna kärl. I båda soprummer finns också gröna kärl för övrigt hushållsavfall.
Kartonger, glas, tidningar och andra grovsopor få INTE slängas i våra soprum. För dessa finns en återvinningsstation/sopanläggning vid rondellen uppe på Kvarnholmsvägen 50 (där gång- och cykelvägen börjar mot Svindersviken och Sickla). För övrigt och skrymmande avfall har Nacka kommun två återvinningscentraler, för öppettider och övrig information, läs mer här.
Våra soprum är alltså bara till för mat- och hushållsavfall. Absolut inte glas, elartiklar, metall, kartonger eller dylikt i våra två soprum! 
Felaktig hantering av avfall innebär extra avgifter för bostadsrättsföreningen. Det drabbar i slutändan lägenhetsinnehavarna i form av högre avgifter.
Vid vissa tider på året kan man utnyttja den mobila miljöstationen för farligt avfall. Se Nacka kommuns hemsida. Se också info på de digitala anslagstavlorna i respektive entré.

Gemensamhetslokaler & terrass i höjd med 7:e våningen
I föreningen har vi en gemensamhetslokal som ni kan hyra då ni har gäster. Den kan även användas som en festlokal. Priset är 350 kr/dygn per lokal. När er bokning börjar gälla öppnar ni med er kodbricka.
Terrassen har bord, stolar och stor grill samt är trevligt planterad med blommor. Innergården på entreplan har planteringar, belysning och trädgårdsmöbler.

Vindsförråd
Till varje lägenhet hör ett vindsförråd. Det är inte tillåtet att ställa lösa föremål utanför förråden. Om du inte vill använda ditt förråd sätt ändå på ett hänglås.

Renovera/bygga om/förändra
Som bostadsrättsägare har du rätt att göra förändringar i din lägenhet men om förändringen kan anses vara väsentlig måste alltid styrelsen godkänna den först. Läs paragraf 44 och 45 i våra stadgar Lämna in en skrivelse till styrelsen där du beskriver vad du ska förändra. Styrelsen kommer följa reglerna som är fastställda i våra stadgar när beslut fattas. Observera: Undvik att borra i balkongvägg, den består av en porös puts som är uppsatt på en typ av utegipsskivor. 

Andrahandsuthyrning
Om du vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand måste du ansöka om tillstånd hos styrelsen. Mer information om vilka regler som gäller samt blankett hittar du under ”Blanketter” på hemsidan. Obervera att garageplatser inte går att hyra ut i andrahand. 

Höst-/vårstädning
Två gånger om året, i början av oktober och under april, träffas vi och hjälps åt att göra fint i och runt vår fastighet och passar på att träffa våra grannar. Vi avslutar städningen med att fika och korv tillsammans. Håll utkik på våra infoboxar om tidpunkter.

Hyra och avgift
Det enklaste sättet att betala månadsavgiften i tid är genom autogiro. Då dras avgiften direkt från ditt konto i tid utan att du behöver tänka på att skicka in avier för betalning. Se bara till att du har täckning på kontot den dag som pengarna dras. Kontakta SCB för anmälan av autogiro, tel. 0771-722 722 eller kundtjanst@scb.se

Försäkring
Brf Saltsjö Vy har tecknat en kollektiv bostadsrättsförsäkring.

Kabel-TV
Lägenheterna i föreningen är anslutna till Comhem kabel-TV-nät. Kostnaden för grundutbudet ingår i månadsavgiften. Vid ev fel kontakta Comhem.

Sommar och grillning
Dessa grillregler gäller; kolgrillning på balkong är ej tillåten. Gasol- och el-grill går bra, dock endast el-grill på inglasad balkong.
Gasoltuber skall förvaras i plåtförråd på balkongen och ingen annanstans. Detta enligt gällande brandsäkerhetsregler.
Läs gärna mer i våra Trivselregler som du hittar under "Boende i föreningen" på hemsidan.
Grillning på terrassen måste ske på den övre delen. Detta för att minska att grillrök tränger in i närliggande lägenheter. Visa hänsyn.
Lämna inte grillen obevakad på terassen vid grillning. Använd och njut! Glöm inte att ta ditt skräp med dig när du lämnar terrassen.

Felanmälan
Läs allt om felanmälan här.

Om du störs av grannar - fyll i störningsblankett

Upplever du störningar i ditt boende från din omgivning måste dessa störningar vara rapporterade på denna blankett/störningsschema. Den ska sedan lämnas till styrelsens postbox på Finnboda Varvsväg 10 B. Den ska innehålla uppgift om var störningen, tidpunkt och vilken typ av störning. Avvakta gärna dokumenterat inskick tills du har upplevt ett par-tre händelser. Känns det obehagligt att påtala problemet för din granne får du ringa polisen om störningen upplevs stor. Styrelsen agerar mot den som stör i första hand om det finns ett dokumenterat mönster på störning över tid. Parallellt med att du fyller i din blankett kan du rapportera störningen till vår infolåda där mailet även sparas.